فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید منظری توکلی، هادی بهرامی احسان، علیرضا منظری توکلی، محمود حمزه نژاد صفحات 9-28
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اعتبار و روایی سازه مقیاس آخرت نگری در دانشجویان معتکف و غیر معتکف دانشگاه تهران انجام شد. نمونه آماری این پژوهش دو گروه دانشجویان معتکف (152 نفر) که به شیوه نمونه گیری هدفمند و دانشجویان غیر معتکف (45 نفر) را شامل بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند،. ابزار پژوهش مقیاس آخرت نگری ابراهیمی-بهرامی احسان بود که اخیرا معرفی شده است. برای بررسی روایی سازه از روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی 40 ماده از مقیاس آخرت نگری به شیوه تحلیل مولفه های اصلی نشان داد که این مقیاس از 5 عامل اصلی اشباع شده است. به منظور بررسی اعتبار مقیاس آخرت نگری و خرده مقیاس های آن از روش همسانی درونی (ضریب آلفای کرونباخ) استفاده شد. مقادیر آلفای کرونباخ در گروه معتکف، غیر معتکف و کل نمونه در دامنه 92/0-71/0 قرار داشت که نشان دهنده اعتبار مطلوب این مقیاس بود.
    کلیدواژگان: مقیاس آخرت نگری، اعتبار، پایایی
  • سجاد بشرپور، محمد نریمانی، علی عیسی زادگان صفحات 29-48
    پژوهش حاضر به منظور بررسی ارتباط سبک های مقابله و حمایت اجتماعی با استرس ادراک شده انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کل دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی را شامل بود که در نیمسال اول سال تحصیلی 86-87 مشغول تحصیل در این دانشگاه بودند. تعداد140 دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی ساده از میان جامعه آماری مورد نظر انتخاب و به پرسشنامه های استرس ادراک شده، سبک های مقابله با استرس و حمایت اجتماعی پاسخ دادند. به دلیل ماهیت موضوع از روش همبستگی از نوع پیش بینی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که ادراک منفی از استرس با سبک های مقابله شناختی و رفتاری رابطه منفی و با شیوه مقابله اجتنابی رابطه مثبت دارد. در مقابل ادراک مثبت از استرس با سبک های مقابله شناختی و رفتاری رابطه مثبت داشت. حمایت اجتماعی با ادراک منفی از استرس رابطه منفی، ولی با ادراک مثبت از استرس رابطه مثبتی دارد. همچنین رابطه مثبتی بین حمایت اجتماعی و شیوه مقابله رفتاری وجود داشت، ولی بین حمایت اجتماعی و سبک های مقابله شناختی و اجتنابی رابطه معناداری مشاهده نشد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 28 درصد از کل واریانس ادراک مثبت از استرس را سبک های مقابله و 9 درصد این واریانس را حمایت اجتماعی تبیین می کند. نتایج پژوهش نشان داد که میزان استرس و نوع ادراکی که شخص نسبت به استرس دارد به میزان زیادی تحت تاثیر سبک های مقابله ای و حمایت اجتماعی است و با وجود سبک های مقابله شناختی و رفتاری و با دریافت حمایت اجتماعی از طرف خانواده و دوستان شخص ادراک مثبتی از استرس پیدا می کند.
    کلیدواژگان: سبک های مقابله ای، حمایت اجتماعی، استرس ادراک شده
  • محسن گل پرور، زهرا جوادیان، محمدرضا مصاحبی، زهرا واثقی صفحات 49-82
    این پژوهش با هدف بررسی نقش تعارض با سرپرست و همکاران در پیوند بین بی عدالتی سازمانی با فرسودگی هیجانی، استرس و رفتارهای انحرافی اجرا شد. روش پژوهش همبستگی (تحلیل ماتریس کوواریانس) و جامعه آماری پژوهش کارکنان یک کارخانه کاشی سازی بودند که از میان آن ها 283 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه های پژوهش، شامل سه پرسشنامه 3 سوالی برای سنجش بی عدالتی توزیعی، رویه ای و تعاملی، دو پرسشنامه 6 و 4 سوالی برای سنجش تعارض با همکاران و سرپرست، یک پرسشنامه 5 سوالی برای سنجش استرس شغلی، یک پرسشنامه 9 سوالی برای سنجش فرسودگی هیجانی و یک پرسشنامه 15 سوالی برای سنجش رفتارهای انحرافی (در دو حوزه رفتارهای انحرافی معطوف به همکاران و سازمان) بود. داده ها از طر یق مدل سازی معادله ساختاری برای آزمون برازش دو مدل پیشنهادی اولیه تحلیل شد. در دو مدل پیشنهادی تعارض میان همکاران و سرپرست به عنوان دو متغیر واسطه ای بین بی عدالتی سازمانی با استرس، فرسودگی هیجانی و رفتارهای انحرافی مطرح شدند. نتایج حاصل از مدل سازی معادله ساختاری نشان داد که برای هر دو بعد رفتارهای انحرافی معطوف به سازمان و همکاران، تعارض با همکاران و سرپرست واسطه اثرات بی عدالتی تعاملی بر استرس، فرسودگی هیجانی و رفتار های انحرافی هستند و برای رابطه بی عدالتی رویه ای با استرس، فرسودگی هیجانی و رفتار های انحرافی هیچ یک از دو بعد تعارض با سرپرست و همکاران نقش واسطه ای نداشتند، ولی برای رابطه بی عدالتی توزیعی با استرس، فرسودگی و رفتار های انحرافی، تعارض با سرپرست، واسطه اثرات این بعد از بی عدالتی بر فرسودگی هیجانی، استرس و رفتارهای انحرافی معطوف به سازمان و همکاران بود.
    کلیدواژگان: تعارض با سرپرست، تعارض با همکاران، بی عدالتی سازمانی، فرسودگی شغلی، استرس شغلی، رفتارهای انحرافی
  • مرزبان ادیب منش، زیدان محمدی، ابوالقاسم نوری، سجاد آلبوکردی، مهدی طاهری صفحات 83-102
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه پنج عامل بزرگ شخصیت و سبک رهبری مدیران با بهره وری خدمات آموزشی آن ها در مدارس راهنمایی و دبیرستان های شهرستان اسلام آباد غرب انجام شد. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود و حجم نمونه متشکل از 70 نفر از مدیران و 210 نفر از دبیران شاغل در واحدهای آموزشی مربوطه بودند که برای سنجش میزان بهره وری و سبک رهبری به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های ابعاد پنجگانه شخصیت کاستا و مک کری، توصیف سبک رهبری هالیپن و پرسشنامه تعدیل یافته بهره وری ساعتچی بود. اطلاعات حاصل از اجرای پرسشنامه ها به وسیله ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل همبستگی متغیرها بیان کننده ارتباط مثبت و معنادار بین سبک رهبری ساخت دهی و بهره وری بود. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین متغیرهای مورد مطالعه، بعد برون گرایی شخصیت و وظیفه شناسی بیشترین سهم را در پیش بینی بهره وری داشتند. نتایج پژوهش حاضر می تواند برای شناسایی ویژگی های شخصیتی مدیران دارای بهره وری بالا استفاده شود و از این طریق به طرح های نظام جانشینی در سازمان کمک کرد. همچنین با توجه به شرایط زمان و با اتخاذ سبک های رهبری مرتبط با بهره وری می توان ارتقای بهره وری مدیران و سازمان را موجب شد.
    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیتی، سبک های رهبری، بهره وری، خدمات آموزشی
  • معصومه ضرب استجابی، حامد برماس، هادی بهرامی صفحات 103-130
    هدف این پژوهش بررسی رابطه سبک های تفکر با رضایت زناشویی و بهزیستی روان شناختی در میان دانشجویان متاهل بود. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری دانشجویان متاهل بودند که از میان آن ها 150 نفر (93 زن و57 مرد) به عنوان نمونه پژوهشی با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای بررسی متغیرها از پرسشنامه های سبک تفکر (استرنبرگ و واگنر، 1992)، رضایت زناشویی (انریچ، 1999) و بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) استفاده شد. رابطه متغیرهای فوق با روش های آمار توصیفی (فراوانی و درصد)، استنباطی (آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و تحلیل واریانس چند متغیره چند راهه) با نرم افزار spss بررسی شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین سبک تفکر و رضایت زناشویی رابطه مستقیم و معنا دار وجود دارد. همچنین رابطه بین سبک تفکر قانون گذار و بهزیستی روان شناختی به صورت مستقیم و معنادار به دست آمد.
    کلیدواژگان: سبک های تفکر، رضایت زناشویی، بهزیستی، روان شناختی، دانشجویان
  • سیده آزاده موسوی زاده، سمیه تورانی، فرامرز سهرابی صفحات 131-152
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش ابراز وجود بر میزان رضایت زناشویی دانشجویان زن تنظیم شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان زن متاهل دانشگاه های دولتی تهران در سال 1388 بود. روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری در دسترس و گمارش تصادفی بود. نمونه 30نفر را شامل بود که به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره (آزمایش، کنترل) گمارده شدند. برای گروه آزمایش کلاس مهارت ابراز وجود برگزار شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان رضایت زناشویی با میزان ابراز وجود رابطه معناداری دارد. آموزش مهارت ابراز وجود در افزایش ابراز وجود دانشجویان زن از طریق کاهش درجه ناراحتی موثر است، آموزش مهارت ابراز وجود در افزایش ابراز وجود دانشجویان زن از طریق افزایش احتمال بروز رفتار موثر است، مولفه های ابراز وجود باهم ارتباط معناداری دارند و آموزش مهارت ابراز وجود بر افزایش میزان رضایت زناشویی دانشجویان زن موثر است. شایان ذکر است که بعد از 2 ماه پیگیری انجام شد و نتایج نشان داد که آموزش مهارت ابراز وجود همچنان اثر خود را حفظ کرده است.
    کلیدواژگان: ابراز وجود، رضایت زناشویی، دانشجویان، زن
  • قمر کیانی، علیرضا کاکاوند صفحات 153-171
    پیشرفت تحصیلی از مهم ترین شاخص های پیشرفت نظام آموزشی است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش هوش هیجانی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بود.در پژوهشی شبه آزمایشی، بانمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، 44 دانش آموز دخترسال اول متوسطه انتخاب و پیش آزمون هوش هیجانی بار- آن در میان آن ها اجرا شد که بعد از همتاسازی در نمره هوش هیجانی، به صورت تصادفی در گروه های کنترل و آزمایش جایگزین شدند(22 نفر در گروه آزمایش و 22 نفر در گروه کنترل). دوره 36ساعته آموزش هوش هیجانی در گروه آزمایش به اجرا گذاشته شد. سپس برای هر دو گروه پس آزمون هوش هیجانی انجام شد. شاخص پیش آزمون و پس آزمون پیشرفت تحصیلی، معدل نیم سال اول و دوم اول متوسطه بود. تحلیل داده ها به روش تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش هوش هیجانی در افزایش پیشرفت تحصیلی به طور معنا داری(005/0> P) موثر بوده است و افزایش پیشرفت تحصیلی را باعث شده است. بنابراین، آموزش هوش هیجانی می تواند یک روش مداخله ای مفید برای افزایش پیشرفت تحصیلی باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، پیشرفت تحصیلی، نوجوان
|
  • Vahid Manzari Tavakoli, Hadi Bahrami Ehsan, Alireza Manzari Tavakoli, Mahmood Hamzeh Nejad Pages 9-28
    This study examined reliability and construct validity of the afterlife scale. The statistical samples were two groups included 152 ascetic and 152 nonascetic students. Ascetic students were chosen by purposive sampling and nonascetic students by available sampling. Research instruments were afterlife scale. The construct validity of the afterlife scale was measured by exploratory factor analyses. The results of the principal components analyses on 40 items of the afterlife scale revealed a five-factor structure And the reliability was measured by internal consistency (cronbach’s alpha) method. The cronbach’s alpha coefficient in the ascetic group، nonascetic group and the total of samples ranged from 0/71-0/92 that was good reliability.
    Keywords: Afterlife Scale, Reliability, Validity
  • Sajjad Basharpoor, Mohammad Narimani, Ali Esazadeghan Pages 29-48
    This research was conducted in order to examine the relation of coping styles and social support with perceived stress. Statistical population of this research comprised total of students of the Mohaghegh Ardabil university who were studying in first term of 85-86 year. 140 students were selected randomly. They were tested individually by questionnaires of perceived stress، coping styles and social support. The results of Pearson correlation test showed that negative perception of stress، negatively related to cognitive coping style، behavioral coping style and social support، but positively related to avoidant coping style. Positive perception of stress were positively related to cognitive coping style، and behavioral coping style. Social support was positively related to behavioral coping style، but no relation were shown between social support was and cognitive and avoidant coping styles. The results of regression analyses sowed that coping styles explains 28 percent of positive perception of stress variance and also 9 percent of this variance was explained with social support. The result of this research showed that the stress and perception of stress were affected by coping styles and social support. It means that positive perception of stress produced with cognitive and behavioral coping and social support.
    Keywords: perceived stress, coping styles, social support
  • Mohsen Golparvar, Zahra Javadian, Mohammad Reza Mosahebi, Zahra Vaseghi Pages 49-82
    This research was conducted with the aim of investigating the role of conflict with supervisor and coworkers in connection with organizational injustice، exhaustion، stress and deviant behaviors. Research method was correlation (analysis of covariance matrix) and research statistical population were the employees of a tail making factory which among them، 283 persons were selected using simple random sampling. Research questionnaires included three questionnaires، each of these with three items for assessment of distributive، procedural and interactional injustice، two questionnaires with 6 and 4 items for assessment of conflict with supervisor and coworkers، a questionnaire with 5 items for assessment of job stress، a questionnaire for assessment of emotional exhaustion and a questionnaire with 15 items for assessment of deviant behaviors (with two domains of deviant behaviors toward organization and toward coworkers). Data were analyzed for testing fitness of two proposed model using structure equation modeling. In two proposed model، conflict with coworkers and supervisor were the two mediator variables between organizational injustice with stress، exhaustion and deviant behaviors. The results of structure equation modeling revealed that for two dimensions of deviant behaviors، which is deviant behaviors toward organization and toward coworkers، conflict with coworkers and supervisors، mediates the effect of interactional injustice on stress، exhaustion and deviant behaviors. For the relationship between procedural justice with stress، exhaustion and deviant behaviors neither conflict with supervisors nor conflict with coworkers have not mediation role. But for the relationship between distributive injustice with stress، exhaustion and deviant behaviors، conflict with supervisor، was the mediator of the effects of this dimension of injustice on exhaustion، stress and deviant behaviors toward organization and coworkers.
    Keywords: Conflict with supervisor, Conflict with coworkers, Organizational inequity, job exhaustion, job stress, Deviant behaviors
  • Marzban Adibmanesh, Zidan Mohhamadi, Aboulghasem Noori, Sajad Albokordi, Mehdi Taheri Pages 83-102
    This research was aimed to investigate the relationship between the big five personality dimensions and leadership style with instructional productivity of principals at secondary and high schools in West Islam Abad city. the current research was a correlational type. A sample of 70 principals and 210 teachers were selected through random sampling method for measuring productivity and leadership style. Costa & McCrea''s questionnaire of principals personality factors، Halpin''s leadership styles description questionnaire، and Saatchi''s modified productivity questionnaire were used for data gathering. Pearson correlation test and Multiple Regression analyses were used for statistical analyses. The results of analyzing factors correlations represent a positive and significant relationship between extroversion and consciousness factors with productivity. Also the results of multiple regression analysis indicated that extroversion and consciousness، among the variables، were the significant predictors of productivity. Also variables were the explanatory of positive relation and significance between leadership style of initiate structure and productivity. Therefore the results of this research could be used to recognize the personality characteristics in principals with high levels of productivity and hereto promote the vicarious system models in organization. Also، regarding organization circumstance and via adoption of leadership styles that are productivity related، we can assist the promotion of leaders and organizations.
    Keywords: Big Five Personality Factor, Leadership Styles, Productivity
  • Masoumeh Zarb Estejabi, Hamed Barmas, Hadi Bahrami Pages 103-130
    The purpose of this research was to survey، relationship among styles of thinking، marital satisfaction and psychological well-being among married students. The Research method was correlation analyses. Its statistical population composed of 150 (93 female and 57 male) married students through a multi-stage، cluster sampling method. In order to survey the variables، Styles of Thinking (Sternberg & Wagner، 1992)، Marital Satisfaction (Enrich، 1999)، and Psychological Well-being (Reef، 1989) questionnaires were used. The relationship among the above variables were analyzed by applying descriptive statistics (frequency and percentage)، inferential (Pearson Correlation Coefficient، regression، and multi-variable variance analysis methods) with SPSS. The results showed that there was a significant and direct relationship between styles of thinking and marital satisfaction. The relationship between styles of thinking of legislator and psychological well-being was directly meaningful.
    Keywords: Thinking styles, Marital Satisfaction, Psychological Well, being, Students
  • Seyedeh Azadeh Mousavizadeh, Somayeh Torani, Faramarz Sohrabi Pages 131-152
    To show the impact of assertive training on marital satisfaction، a random sample of 30 university students was divided into two groups، one of which went through an assertive training course. Marital satisfaction of both groups was assessed both before and after the training course. The data analyses revealed that the two constructs are correlated andgoing through the training course improves assertiveness and marital satisfaction. The follow up after two months showed persistence of the improvement.
    Keywords: assertiveness training, marital satisfaction, female students
  • Qamar Kiani, Alireza Kakavand Pages 153-171
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of emotional intelligence training on academic achievement in girl adolescences students. In this quasi experimental design، 44 first grade girl students in high school were selected through multi stage cluster sampling and were assessed with Bar_On emotional intelligence questionnaire (Pre-test). Then randomly assigned in two experimental and control groups. Both groups were matched by emotional intelligence. (22 students in experimental group and 22 students in control group). Training program of emotional intelligence during 36-hours and 18 sessions used for experimental group. Post-test was performed on two groups. Criteria for pre-test and post-test of academic achievement was Students''GPA of their mid-term exams. Data analysis through co_ variance analysis showed that training of emotional intelligence was significantly effective in the enhancing academic achievement (P<0/005). training of emotional intelligence can be used as effective intervention for enhancing academic achievement during the academic years.
    Keywords: emotional intelligence, academic achievement, Adolescent